Medyaya ‘Google’ engeli TBMM gündeminde: Yurttaşların haber alma hakkı tehdit altında

Google Haber Algoritması Değişikliği Türkiye’deki Medya Kuruluşlarını Nasıl Etkiledi?

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın, Türkiye’nin haber listelemelerine ilişkin algoritmasını değiştirmesinin sonucunda birçok medya kuruluşu haber trafiğinde azalma yaşadı. Yurttaşların haber alma özgürlüğünün tehlikede olduğunu savunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Sevilay Çelenk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuya dair açıklama yapmalarını Meclis Başkanlığı’ndan istedi.

“Yurttaşların Haber Alma Hakkı Tehdit Altında”

Çelenk’in Meclis’e sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’deki bağımsız medya kuruluşlarının Google platformlarında, özellikle ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ sekmelerinde görünürlüklerinde ciddi bir düşüş yaşandı ve dijital trafiğinde yüzde 60 ila yüzde 80 oranında azalma meydana geldi. Bu durum, bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ekonomik varlığını tehlikeye attığı gibi, basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkı açısından da endişeler yaratıyor.”

“Bu Konuda Herhangi Bir İnceleme Yapıldı Mı?”

Çelenk, Google trafiğindeki düşüşün bağımsız medya kuruluşlarının reklam gelirlerini azaltacağını belirterek, yetkilileri konuya müdahale etmeye çağırdı. Ayrıca, Türkiye’deki bağımsız medya kuruluşlarının Google platformlarındaki görünürlüklerinde yaşanan azalmayla ilgili herhangi bir inceleme yapıp yapmadıklarını sorguladı.

“Google ile Görüşme Yapılacak Mı?”

Çelenk, Google Türkiye temsilciliğinin medya kuruluşlarına yapılan açıklamalar konusunda sessiz kalmasına tepki göstererek, temsilcilikle yapılan bir görüşme olup olmadığını ve tarafına iletilen herhangi bir bilgi veya açıklama olup olmadığını sordu.

“Yerel Basın da Olumsuz Etkileniyor”

Google’daki trafik düşüşünün sadece bağımsız medyayı değil, aynı zamanda yerel basını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Çelenk, bu durumun devam etmesi halinde bağımsız medyanın büyük sorunlar yaşayabileceğini belirtti.

Çelenk’in Meclis’e sunduğu soru önergesinde yer alan bazı sorular şöyle:

  • Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız medya kuruluşlarının, Google platformlarında ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ sekmelerinde görünürlüklerinin azalmasına neden olan algoritma değişikliği hakkında yetkililerin bilgisi var mıdır? Bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  • Trafik kaybı ve görünürlük sorunu nedeniyle mağduriyet yaşayan medya kuruluşlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları geliştirmek için bir planlamanız var mı?
  • Google Türkiye temsilciliğiyle, bağımsız medya kuruluşlarının trafik kaybı ve görünürlük azalmasıyla ilgili bir görüşme yapılmış mıdır? Bu konuda temsilcilikten tarafınıza herhangi bir bilgi veya açıklama iletilmiş midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir